Wie ben jij - Verandering

Een verkenning van ons bestaan

Wie ben jij - Verandering

Het lege firmament is de zetel van de meest gewelddadige natuurkunde

- Uitspraak toegewezen aan John Archibald Wheeler

Samenvatting

De Odyssee naar “Wie ben jij – een verkenning van ons bestaan” is een queeste met vele aanlegplaatsen. De zoektocht naar “Wie ben jij” is over jou en mij en alles dat met ons verbonden is. Niets is op voorhand uitgesloten. Zijn jij en ik verbonden of zijn wij gescheiden? Wat maakt jou tot de persoon die jij bent? Wie ben jij voor jouw geboorte en wie zal jij zijn na jouw dood? De antwoorden op deze vragen zijn voorlopig onbekend, maar toch
stellen wij deze vragen.

I wrote the book that I would have liked to learn from

- A. Zee en Steve Weinberg

Het eerste deel van deze hedendaagse Odyssee omvat onze eenheid en verscheidenheid en ook onze verbondenheid in onderling vertrouwen.
Het tweede deel van deze zoektocht gaat over vijf gangbare werkelijkheden.

Deel 2.1 is een verkenning van "Feiten en logica" tijdens een vakantie week in Florence, waar de drie hoofdpersonen de overgang van de Middeleeuwse Scholastiek naar de Renaissance in ogenschouw nemen. Tegelijkertijd onderzoeken zij binnen de mogelijkheden van "Feiten en logica" de grenzen van de wetenschap, leven en dood, het hiernamaals, God en de mogelijkheid van God in de gedaante van een mens, het denkkader van de strijder en de voorboden van de Reformatie.

Deel 2.2 is een verkenning van "Intensiteiten en associaties" in Amsterdam, waar Carla Drift, Man Leben en Narrator de Reformatie en de consequenties daarvan in ogenschouw nemen. Tijdens dit deel van de Odyssee onderzoeken zij de beeldenstorm, een persoonlijke relatie met God, de Calvinistische predestinatie, kapitalisme, hebben of zijn, het gedicht "My life closed twice before it's close" van Emily Dickinson, en "Eén, wat is dat".

Deel 2.3 is een verkenning van “leegte” tijdens een vierdaagse zeiltocht met de getijdenstroming op de Waddenzee, waar Carla Drift, Man Leben en Narrator de “leegte” eerst onderzoeken in de vormen van “leeg van” en “leeg tot”, vervolgens “leegte” bezien als “heel-zijn” (of “ursprünglichen Ganzheit” in “Sein und Zeit” van Martin Heidegger) en daarna “leegte” waarnemen als uniciteit – in eenheid en uniekheid – van het dagelijkse leven gesuperponeerd binnen “heel-zijn” als antwoord op de vraag "Eén, wat is dat". Deze verkenning van “leegte” biedt een inleiding en commentaar op de Boeddhistische Hart Sūtra.

Deel 2.4 is een verkenning van “Verandering”. Carla Drift en Man Leben vertellen – bij het kampvuur onder de sterrenhemel tijdens de trektocht door Kenia – wat zij weten over de oorsprong van ons universum tot aan het einder der tijden (en terug?). Carla geeft een verrassend antwoord op de vraag: “Kunnen wij teruggaan in de tijd?”. Haar antwoord is: “Ja, maar dit gaat anders dan wij denken”. In twee gedachte-experimenten neemt Carla de medereizigers Ferdinand, Peter en Man Leben mee op een reis met een foton, en zij leidt hen naar het binnenste van een zwart gat. Daarna vertelt zij dat in beginsel ruimtetijd en energie elkaar tezamen vormen; door steeds toenemende kleine (kwantummechanische) fluctuaties ontstaat een geordende onregelmatigheid waaruit wij zijn voortgekomen in onze menselijke gedaanten. Tegen het einde van de trektocht is Man Leben vredig ingeslapen om de volgende ochtend dood wakker te worden.  

Titelinformatie

Auteur Jan van Origo
Titel
Wie ben jij – Een verkenning van ons bestaan / Deel 2.4
Vijf gangbare werkelijkheden Verandering
ISBN
9789491633324 – E-boek
NUR-code 740
Druk 1.0
Uitgave
E-boek in PDF-format – 10 MB
Formaat A5 – formaat
Pagina's 190
Uitgeverij Omnia – Amsterdam Uitgeverij
Publicatie Verschenen in 2020
Verkrijgbaar
Prijs Suggestie: een donatie van $/€/£ 20,00 aan een goed doel, bijv. via de websites van:
https://www.amnesty.org/
https://kidsrights.org/
https://www.oxfam.org/
https://www.unicef.org/
https://www.savethechildren.net/
http://www.salvationarmy.org/
http://www.terredeshommes.org/
http://www.warchild.org/
http://wwf.org/

Auteursrecht

Omnia – Amsterdam Uitgeverij brengt haar boeken uit in licentie onder Creative Commons met naamsvermelding, gelijk delen en zonder commercieel oogmerk. Afdrukken voor eigen gebruik of voor educatieve doelen is toegestaan. Lezers en gebruikers van uitgaven door Omnia – Amsterdam Uitgeverij kunnen hun erkentelijkheid tonen door donaties aan goede doelen naar eigen keuze.  

Gerelateerd